Waar gaat het over?
Om te weten wat de verschillen tussen http en https zijn leggen we even uit wat het betekent. In gewone taal staat http voor Hypertext Transfer Protocol en dit wordt gebruikt om gegevens van een webserver naar een browser te sturen zodat je als gebruiker de webpagina’s kan zien. Dit protocol werd heel algemeen gebruikt voor alle websites vroeger.
Het geraffineerde broertje is https en staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure. Het verschil zit hem dus in slechts één woordje, maar wel een belangrijk: Secure.
Dit betekent dat bij http de verzonden informatie van de server naar uw browser niet versleuteld is en dus gelezen kan worden door om het even wie de gegevensstroom kan onderscheppen. Bij https is die gegevensstroom versleuteld, wat als gevolg heeft dat wie de verzonden informatie onderschept tussen de server en de browser geen idee heeft waar ze naar kijken. Ze zouden enkel willekeurige karakters zien zonder betekenis.
Laat me dit met een foto illustreren:

Het belangrijkste verschil tussen de twee is het SSL-certificaat, wat Secure Sockets Layer wil zeggen en dit helpt om een versleutelde en beveiligde verbinding te maken tussen de server en uw browser. Dit beschermt potentieel gevoelige informatie zodat deze niet gestolen wordt door kwaadaardige individuen.
Waarom is dit belangrijk?
Uiteraard wil je dat jouw site zo veilig mogelijk is. En zelfs als je geen website heeft waar gevoelige informatie passeert, kan het toch belangrijk zijn om voor een https website te kiezen. Laten we eens kijken naar wat voorbeelden:
Webshop
Als je een webshop uitbaat kan je niet anders dan een veilige website te hebben. Denk aan de klant communicatie en wachtwoorden van logins. Uw klanten voelen zich een stuk veiliger wanneer ze op hun account inloggen en informatie delen als ze weten dat hun data versleuteld is. Ondertussen zijn de betalingen op uw website ook beveiligd.
Waarschuwing
Wanneer je vandaag naar een http website gaat, krijg je een vriendelijke waarschuwing met “deze website is niet veilig. Deel geen gevoelige informatie”. Hoe voelt een bezoeker van die website zich dan? Als je een vertrouwensband wil opbouwen met een potentiële klant die de moeite neemt om jouw website te bezoeken, kan je best zorgen dat die waarschuwing er niet opkomt. Enkele browsers beginnen zelfs in sommige gevallen http websites volledig te blokkeren.

Geef uw SEO een boost
Zoekmachines zoals Google straffen http websites af en belonen https websites. Als je hoger wil scoren in de zoekresultaten gebruik je best https. Https maakt uw Google Analytics effectiever, omdat de beveiligingsgegevens van de website die naar u heeft verwezen mee worden opgeslagen. Dit is niet het geval is met http. Dit betekent dat je meer informatie krijgt over hoe de bezoekers op uw website komen.
Hoe omschakelen?
Je kan dit best stap per stap aanpakken om zeker te zijn dat de omschakeling juist gemaakt wordt. Beslis eerst over welk SSL-certificaat je nodig hebt, koop het en installeer en configureer uw SSL-certificaat, pas vaste interne links aan naar https, werk je CDN’s (Content Delivery Network) SSL-instellingen bij, sta HSTS toe, en zo verder. SSL-certificaten zijn ook steeds beperkt geldig in de tijd, dus dit heeft ook wat onderhoud en bijsturing nodig. Het is een lange lijst en op zich allemaal niet zo moeilijk, maar als je helemaal geen ervaring hebt, vraag dan hulp voor begeleiding.
Als je hulp of bijkomende informatie nodig hebt, aarzel dan zeker niet om even contact op te nemen. Wij doen dit voortdurend.
Lees hier meer over het verschil tussen http en https: https://www.globalsign.com/nl-nl/blog/het-verschil-tussen-http-en-https
Meer weten over dit artikel?